A hideg hónapokban a növények és néhány állat is téli nyugalomba vonul. A mi szervezetünk is igényli a pihenést. Anyagcserénk, emésztésünk és vérkeringésünk lassul, testünk hőmérséklete csökken. Sajnos, mi, emberek nem alhatjuk át a telet, ezért belsőnk természetes válaszát a téli hidegre némi fortéllyal kell erősítenünk. A természet patikája erre is számos lehetőséget kínál.
Izzító italok
A forralt bor hagyományos fűszere a fahéj (Cinnamomum) és a szegfűszeg (Syzygium aromaticum) – ezek igazi téli hangulatú ízesítők. Kellemes a zamatuk és az illatuk, emellett étvágyjavító, emésztést serkentő és gyomorerősítő hatásúak.
Fagyos időben sokan szeretjük a bódítóan gőzölgő, fűszeres, illatos forralt bort. A bor alkoholtartalmának és más hasznos anyagainak köszönhetően önmagában is élénkíti a testet és a lelket. Úgy javaslom, hogy napi egy-két pohár jó minőségű borból fogyasszuk, ettől javul a közérzetünk és erősödik a védekező immunrendszerünk.
A fahéj az egyik legrégibb fűszer, Ceylon és Szunda szigetén, illetve Kínában vadon élő és termesztett fahéjfa, más néven a babérkasszia ágainak lefejtett és megszárított kérge. Illóolaja párologtatva közérzetjavító hatású. Édességekhez, süteményekhez sokszor együtt használjuk a szegfűszeggel.
A szegfűszeg valójában a szegfűszegfa szárított bimbója. Hazája a trópusi Afrika. Fertőtlenítő hatását a középkorban járványok megelőzésére használták. Mi elsősorban kellemes, égető íze miatt szeretjük.
Nálunk kevésbé használt, de a skandináv országokban közkedvelt fűszer a kardamom. A kissé kámforos illatú, csípős magfűszer kalácsok, meleg italok ízesítője. Étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatású téli étel- és italízesítő, csakúgy, mint a gyömbér.
Ennek a Dél-Ázsiában, Nyugat-Afrikában és Dél-Amerikában termesztett növénynek a csípős, kesernyés illatú gyöktörzse valóságos csodaszer. Sokoldalú, igazi kincsestár.
A forró tea nálunk elképzelhetetlen méz és citromlé nélkül. A méz, azon kívül, hogy kiváló ízesítőszer, számos vitamint és immunrendszer-erősítő anyagot tartalmaz. Nemcsak teában, hanem magában és süteménybe sütve is használható. Dióbéllel keverve kiváló édesség. A meleg mézes tej pedig hamisítatlan vitaminbomba a legyengült, fázós szervezetnek.
Drága jó nagyapám receptjét szeretném megosztani a kedves olvasóval: ő a kiváló fehér házi bort csípős paprikatörekkel fűszerezte. A kis csöves paprika és a bor együtt azonnal izzadásra készteti az egész testet, és boldog álomra a lelket, amitől reggelre minden bajt el lehet felejteni. A csípős ízű, pikáns ital az élvezeti értéke mellett láz- és fájdalomcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így hasznos lehet például megfázás esetén.
A citromnak nemcsak vitamindús leve, hanem reszelt és hámozott héja is használatos – a háziasszonyok szívesen alkalmazzák különféle süteményekben. Felhasználás előtt mossuk meg alaposan, hogy a frissességét biztosító felületkezelő anyagoktól megszabadítsuk. Kellemes íze mellett gyomorerősítő hatású. Illóolaját a pépesített citromhéjból nyerik, sajtolással. Aromalámpában párologtatva fölmelegíti a testet és a lelket, hiszen erősítő, élénkítő hatású, és elpusztítja a káros
baktériumokat is. Megnyugtatja az idegrendszert, amelyet a sötét, ködös tél igencsak megvisel.
Lélekápolók
A télen a hideg és a fényhiány miatt az átlagosnál levertebbek vagyunk, így ebben az évszakban nemcsak testünket, hanem lelkünket is karban kell tartanunk. A búskomorság orvoslására az egyik legjobb gyógynövény az orbáncfű, más néven csengő vinka (Hypericum perforatum). Ideggyengeségre kiváló hatású, mert helyreállítja az agy szerotoninszintjét. Nyáron kevésbé ajánlatos az alkalmazása, mert hipericintartalma fényérzékennyé tesz, s bőrkiütést, hólyagosodást okozhat. Búskomorság ellen való még a citromfű (Melissa officinalis), a majoránna (Origanum majorana) és a vasfű (Verbena officinalis).
Gyomorerősítők
A hideg hónapokban lassul az emésztésünk, ezért a szokásosnál jobban figyeljünk ételeink fűszerezésére. Használjunk emésztést serkentő fűszereket: rozmaringot, zsályát, majorannát, kakukkfüvet, pirospaprikát, bazsalikomot, oregánót, köményt, valamint kurkumát, borsot, koriandert, gyömbért, szerecsendiót és pirospaprikát tartalmazó curryport, melyet készen is kapunk, de magunk is készíthetünk.
Külön említést érdemel a fokhagyma. A téli, kora tavaszi betegségek megelőzésének érdekében nem csak ételeinkben javasolt, de naponta egy-egy gerezdet akár el is rágcsálhatunk.
Együnk több olajos magvat: diót, mogyorót, tökmagot, napraforgót és szezámmagot! Valamennyi kiváló növényi fehérjeforrás, szinte minden fontos tápanyag ott van bennük.
Melengető illatok
Meghittebbé, melegebbé tehetjük a fűtött szoba hangulatát, ha illóolajat párologtatunk. Az ánizs, a citrom, a citronellafű, a fahéj, a hegyifenyő és a kakukkfű olaja élénkítő hatású, űzi a rosszkedvet, oldja a levertséget.
A jótékony fűszerek fogyasztása mellett ilyenkor is javasolt a sok-sok mozgás, a séta a friss levegőn, a kertben, vagy a Balaton-parton. Akár téli túrára is vállalkozhatunk. Utána pedig jöhet az illatos fürdő vagy a szauna.










